IPB
- Gnrturkey, Reloaded! -

* Slash'in Gitar Tekniği, Teknik ve Etkileşimler  
Reply to this topicStart new topic
Flash
mesaj Jul 16 2008, 02:34 PM
İleti #1

Deniz Sınırı

Grup: Moderator
Nereden: Neverland
Üye No: 392

SLASH’İN GİTAR TEKNİĞİ VE EKİPMANLARI

TEKNİK VE ETKİLEŞİMLER

Slashs’in eşsiz soundunu nasıl elde edebiliriz?Sanırım bu soru bizim gibi gitar çalan ve GnR’ye tapan herkesin sorduğu bir soru ve bunu çok araştırdım elde ettiğim sonuçları sizle paylaşmak istedim.bunları okuyalım ama unutmayalım ki burada okuduğunuz ekipmanları elde edebilirsiniz ama Slash’in müzikal deha beynini ellerini hislerini asla.=)

Slash 70’lerin ortalarında ki blues tabanlı hard rock ve heavy metal şarkılarındaki gitar tonlarını yakalamaya çalışmıştır. Kendisi Led Zeppelin’den Jimmy Page, Rolling Stones’dan Mick Taylor, Eddie Van Halen ve kahramanı olan Jeff Beck gibi bir çok artistten esinlenmiştir. Hatta kendisi Jeff Beck için şunları söylemiştir: “Eğer gitar çalıyorsanız, Jeff Beck’e ne kadar değer vermeniz gerektiğini bilirsiniz. Onun enstrüman üstünde çok doğal bir kontrol kabiliyeti var ve daha önce kimseden duymadığınız riffleri yazabilmek gibi özgün bir yeteneğe sahip. Blow by Blow çocukken edindiğim bir albümdü. Bu albümde aşk şarkılarından hard rock şarkılarına kadar her istediğinizi bulabiliyordunuz.”

Slash gitarıyla bütünleştikçe hayranı olduğu gruplarda şu şekilde sıralanıyordu : Aerosmith, Cheap Trick, Black Sabbath, The Who, Ted Nugent. Slash’in favori albümleri ise Aerosmith’ten Rocks, Cheap Trick’ten Live at Budokan, ve UFO’dan Strangers in the Night.

En başta Slash gitarı kendi kendine çalmayı öğrenirken kayıtlardan duyduğu kadarıyla bir şeyler çıkartmaktaymış. Günde 12 saat gibi bir süre hiç durmadan gitar çalar, pratik yaparmış. İlk öğrendiği şarkıda Deep Purple’ın Smoke On The Water parçası olmuş. Aynı zamanda Jeff Beck albümleriyle de çok uzun zaman çalışmış. Çok kısa bir süreliğine Robert Wollan adında ki bir gitaristten ders almış fakat geleneksel sıradan olan metodları, teknikleri sevmemiş. Daha sonralarında Speed-Metal ve Punk’a sarmış.

Bu dönemlerde Metallica, Fear, ve Sex Pistols gibi gruplar slash’in en çok dinlediği gruplar olmuştur. Gerçektende punk etkileşimini büyük oranla slash’in yönettiği bir çalışma olan Guns N’ Roses – “The Spaghetti Incident?” albümünde duyabilirsiniz. Grubun her elemanı coverlamak için birkaç grup seçmiş ve Slash’in seçimleri şunlar olmuş : Fear’ın “I don’t care about you”, T-Rex’in “Buick Makane” ve Nazareth’in “Hair of the Dog”.

Slash bütün müzik türlerinden hoşlanan bir müzisyendir. Cat stevens ve Joni Mitchell gibi isimlerden de haz alan Slash, Sweet Child o’ Mine gibi daha dokunaklı daha melodik olan GnR şarkılarında da bu etkileşimi hissettirmiştir.
Slash’in çalış tarzı blues tabanlı olmakla beraber harmonik minör gamlarda barındırmaktadır. Güçlü ve melodik hislerle çalar. Sololarında genelde minör pantatonik gamı ve bazen The Aeolian ve Dorian modlarını , Mixolydian gamı ve majör pentatonik gamı tercih eder.
Slash Country soundu elde edebilmek için majör pentatonik gamı kullanır ve bunu “Paradise City” ve “Coma” da duyabilirsiniz. Ritim çalarkense Slash daha çok powerchordlar kullanır (5.dereceli).
70’lerin sonunda ki gitar çalış tekniğiyle birebir uyuşmaktadır. Geniş ve hızlı bir vibrato tekniği kullanır. Hız için sol elini kullanmakla beraber, notaları seslendirmek için Slash pull-offs ve hammer-ons tekniklerinden de faydalanır. Sağ eli mute ederken elinin geri kalanının köprü üstünde olduğunu göreceksiniz bunu notaları daha vurgulu çıkartmak için yapıyor. Çok net bir örnek olarak ta “Welcome To The Jungle” gösterilebilir.

NOT : EKİPMANLARI ÇOK YAKINDA EKLEYECEĞİM (TÜM MODİFİYE VE AYRINTILARIYLA), Bu sadece bir giriş.

--------------------
flash.
Go to the top of the page

+Quote Post
patience
mesaj Jul 16 2008, 02:53 PM
İleti #2

just a little patience

Grup: Red N' Rose
Nereden: İstanbul
Üye No: 144

Distortion Soundu için :
- Presence : 7-8
- Bass : 7
- Mid : 4.5
- Treble : 7
- Output Master : 6
- Lead Master : 10
- Input Gain : 6.5 ayarlarını yaptığınız taktirde ''Sweet Child Of Mine'' girişini çalmaya başlayabilirisiniz.Gerçekten de çıkan sound Slash'in sounduna çok yakın olacaktır.Clean tonlar için ise ;

- Presence : 0
- Bass : 9
- Mid : 3
- Treble : 5 1/2
- Output Master : 10
- Lead Master : 0
- Input Gain : 4 ayarlarını yapı ''Don't Cry'ın başındaki arpejli kısmı çalabilirsiniz.

Efekt Tercihleri :
Oldukça minimal efektler kullanan Slash'in en ekstrem efekt aleti Talk Box'tır.Dunlop firmasının ürettiği Heil Talk Box'ı kullanan Slash bunun yanında, Dunlop DCE-ISR Crybaby wah pedalı,Boss DD-3 Digital Delay pedalı, MXR 10 Band EQ, dbx 166 kompresör,

- Gitar teli - Ernie Ball RPS11 - 0.11 , 0.14, 0.18 , 0.28 , 0.38 , 0.48
- Pena - Dunlop Torlex 1.14 mm
- Nady 950-GT Wireless System
- Petersen strobe model 590 akord cihazı tercih etmektedir.

Amplifikatörleri :
- Marshall JCM 2555 Silver Jubilee Anniversary 00 Watt valve head
- Marshall JCM Slash Signature model 2555SL
- Marshall JCM 800 with 6550 output tubes
- Marshall 1987
- Marshall straight 1960 Cabinets
- Vox AC30 - (clean ton için)

Gitarları :
- Custom made Les Paul & Gibson Signature model
- Vintage Gibson Les Paul
- BC Rich Mockingbird SL & Bich
- Guild Crossroads
- Fender Strats & Teles
- Gibson Firebird, Melody Maker, Flying V & Explorer
- Gibson EDS-1275 '67 double neck(çift saplı)
- Travis Bean - slide gitarı,
- Fender 6 telli bass
- Gibson Skylark Lap Steel
- Ernie Ball/Music Man Silhouettes

Kaynak : (Kasım 2006 & 26. Sayı_Volume Dergisi)
Not : Daha önce Slash'in biyografisine koymuştm bunu ama böyle bi topic açtığın için yardımcı olmak amacıyla buraya da iliştirme gereği hissettim =)

--------------------

They're Back!!!

+Quote Post
Flash
mesaj Jul 16 2008, 03:03 PM
İleti #3

Deniz Sınırı

tabi tabi herkes bildiklerini eklesin ki tam paylaşım ortamı olsun bende arastırmaları ve slash luthierlerini yazacağım...gitarının arkasını kestiği gibi önemli detaylar falan da var slash i bi çözelim değil mi yav? =))

Bu arada volume dergisiin bu sayısı bende de var bu ayarlar gerçekten cok doğru zaten sanırsam bu ayarları veren slash'in teknisyeni

--------------------
flash.

+Quote Post
patience
mesaj Jul 16 2008, 03:23 PM
İleti #4

just a little patience

Grup: Red N' Rose
Üye No: 144

Slash'i çözmek imkansız...İstediğimiz kadar Gibson Les Paul gitarımız, Slash imzalı penamız ve Marshall amplifikatörümüz olsun Slash'in parmaklarına ve ruhu sahip olmadıktan sonra neye yarar onca şey :)

Kasım 2006 Volume dergisi olmayanlar tıklayın;

http://rapidshare.com/files/130116721/Kas_..._Slash.rar.html

--------------------

They're Back!!!

+Quote Post
Solid Snake
mesaj Jul 16 2008, 04:31 PM
İleti #5

Full Member

Grup: Members
Üye No: 1,451

"Sololarında genelde minör pantatonik gamı ve bazen The Aeolian ve Dorian modlarını , Mixolydian gamı ve majör pentatonik gamı tercih eder."
Hala anlamaya çalışıyorum. :P
Güzel yazı valla.Bir yandan da ilham verici.

--------------------
I'm Tony Montana.You fuck with me,you're fuckin' with the best!!!

+Quote Post
MYWIFEMYLIFE
mesaj Jul 16 2008, 04:57 PM
İleti #6

elçonun ozası

Grup: Yönetici
Nereden: Mabed
Üye No: 12

Slash dışında gitar çalınması anlamsız geliyor bana.

--------------------
Elçoşkom sen benim herşeyimsin.

GNR-STONES-PISTOLS-LED ZEP-ALICE COOP-QUEEN-BLUE ÖYSTER CULT-DURAN DURAN-NEUROTIC OUTSIDERS-FAITH NO MORE-BODY COUNT-ELTON-BOWIE-SKID-RHCP-'DETH-'MENT-FEAR-BLACK FLAG-MISFITS-DIRE STRAITS-DEF LEP-GILBY-ZEKİ MÜREN-MÜZEYYEN SENAR-AHMET KAYA-SELİM ÖZTÜRK-BORA DURAN-ARAP ŞÜKRÜ-NESRİN SİPAHİ-ÜMİT BESEN,

ALPARSLAN HAN-CALVIN-LARRY RICHARD-LARRY BIRD-SIR CHARLES-HAKEEM-PETE WILLIAMS-MITCH SMITH-CAN SONAT-İBRAHİM KUTLUAY-COMEGYS-TURNER-MILIC-CONRAD-AYDIN "THE GOD" ÖRS-DAMIR-MİRSAD-ONAN-WILLIE THE KING-LEBRON JAMES-DIRK NOWITZKI-EKATERINA GAMOVA-PELİN ÇELİK-ARSLAN EKŞİ-SEDA TOKATLIOĞLU-OSMOKROVIC-EDA ERDEM-SERAP YÜCESİR-CAPPIE-BİRSEL VARDARLI-NEVRİYE "ASLA YILMAZ,ASLA YIKILMAZ" YILMAZ, PENNY TAYLOR,

VEDAT MİLOR,DEXTER,LOST,FARSCAPE,BABYLON 5,SIMPSONS,SOUTH PARK,BATTLESTAR GALACTICA,

RULEZ.

+Quote Post
gnr4ever
mesaj Jul 16 2008, 07:43 PM
İleti #7

Gibson Les Paul

Grup: Members
Nereden: Ankara
Üye No: 514

eğer gibson yada epiphone alacak paranız yoksa gitar manyetiklerini " Seymour Duncan Alnico Pro 2 " olarak değiştirerek'te Slash'in kullandığı tona yakın bir ton yakalayabilirsiniz.

--------------------
If today was perfect, there would be no need for tomorrow...

Here Today... Gone To HELL!

+Quote Post
Flash
mesaj Jul 16 2008, 11:23 PM
İleti #8

Deniz Sınırı

Slash tonlarına zoom yada herangi başka marka bir prosesör alarak bile yaklaşabilirsiniz tabi soundu dinamikleştirmek için gerekli olan şeyleri en başta söylediğim gibi ekleyeceğim. Bu arada volume dergisi güzel yazmış ama yaptığım deneyler sonucunda her JCM 800 'den aynı ton çıkmıyor neyse durun durun ben detaya inecem yakın zamanda =)

--------------------
flash.

+Quote Post
Flash
mesaj Jul 16 2008, 11:30 PM
İleti #9

Deniz Sınırı

QUOTE(MYWIFEMYLIFE @ Jul 16 2008, 05:57 PM) *

Yok abi o çok anlamlı bir iş değil zaten bunun yanı sıra slash gibi çalmak imkansız (dikkat! : aynı demedim bile) aslında dünyadaki hiç bir gitarist i kopyalayamazsınız sadece yaklaşırsınız. o yüzden şu anki GnR gitaristleri slash'in yerini tutamıyor gibi yorumlar çıkıyor.Zaten tutamaz tutmamalı anlatabiliyor muyum? Herkesin hissiyatı farklı. Bu gitaristlerin tekniğinden tuşesine kadar herşeyine yansıyor kimisi nightrain'de sarhoş gibi çalıyor kimisine aşk şarkısı tonlarını bile hissettirebiliyor kimisi daha kederli falan filan...ben sadece slash'e yaklaşmak isteyenler için yazdım zaten bu yazıyı hatta slash'i insanlar anlasın diye...

Eğer slash'te sadece jimmy page yada joe perry'i çalsaydı, bugün taptığımız bu kişilik oluşamazdı

Not : Tabi bunlar sadece benim bu konu hakındaki düşüncelerim.

--------------------
flash.

+Quote Post
Izzy
mesaj Jul 21 2008, 11:00 PM
İleti #10

MAC Adventure

Nereden: Terra Nova
Üye No: 423

QUOTE(MYWIFEMYLIFE @ Jul 16 2008, 05:57 PM) *

Hoop, Izzy üvey evlat mı?

--------------------

+Quote Post
MYWIFEMYLIFE
mesaj Jul 21 2008, 11:04 PM
İleti #11

elçonun ozası

Nereden: Mabed
Üye No: 12

Izzy GOD olduu için ona herşey serbest ben diğer fanileri kasdettim.

Slash'in sıçtıı bok olamaz kimse.

--------------------
Elçoşkom sen benim herşeyimsin.

GNR-STONES-PISTOLS-LED ZEP-ALICE COOP-QUEEN-BLUE ÖYSTER CULT-DURAN DURAN-NEUROTIC OUTSIDERS-FAITH NO MORE-BODY COUNT-ELTON-BOWIE-SKID-RHCP-'DETH-'MENT-FEAR-BLACK FLAG-MISFITS-DIRE STRAITS-DEF LEP-GILBY-ZEKİ MÜREN-MÜZEYYEN SENAR-AHMET KAYA-SELİM ÖZTÜRK-BORA DURAN-ARAP ŞÜKRÜ-NESRİN SİPAHİ-ÜMİT BESEN,

ALPARSLAN HAN-CALVIN-LARRY RICHARD-LARRY BIRD-SIR CHARLES-HAKEEM-PETE WILLIAMS-MITCH SMITH-CAN SONAT-İBRAHİM KUTLUAY-COMEGYS-TURNER-MILIC-CONRAD-AYDIN "THE GOD" ÖRS-DAMIR-MİRSAD-ONAN-WILLIE THE KING-LEBRON JAMES-DIRK NOWITZKI-EKATERINA GAMOVA-PELİN ÇELİK-ARSLAN EKŞİ-SEDA TOKATLIOĞLU-OSMOKROVIC-EDA ERDEM-SERAP YÜCESİR-CAPPIE-BİRSEL VARDARLI-NEVRİYE "ASLA YILMAZ,ASLA YIKILMAZ" YILMAZ, PENNY TAYLOR,

VEDAT MİLOR,DEXTER,LOST,FARSCAPE,BABYLON 5,SIMPSONS,SOUTH PARK,BATTLESTAR GALACTICA,

RULEZ.

+Quote Post
Izzy
mesaj Jul 21 2008, 11:51 PM
İleti #12

MAC Adventure

Nereden: Terra Nova
Üye No: 423

QUOTE(MYWIFEMYLIFE @ Jul 22 2008, 12:04 AM) *
Izzy GOD olduu için ona herşey serbest ben diğer fanileri kasdettim.

Slash'in sıçtıı bok olamaz kimse.

Amin :)

--------------------

+Quote Post
Reply to this topicStart new topic
1 kullanıcı bu başlığı okuyor [1 Misafir ve 0 Gizli Kullanıcı]
0 Üye:

- Basit Görünüm Tarih: 8th February 2012 - 02:47 PM
GNRTurkey.net / Guns N' Roses Turkey