IPB
- Gnrturkey, Reloaded! -

* Atatürk bilim ve eğitim dili hakkında ne demişti..., Oktay Sinanoğlu  
Reply to this topicStart new topic
leo
mesaj Jul 10 2008, 08:49 AM
İleti #1

Guests

Bağımsızlık ruhunun temelinde kimlik bilinci, kişilik, onur/haysiyet duygusu, ve özgüven yatar. “Bağımsızlık benim karakterimdir” diyen Atatürk onun için halkımızın kimlik, kişilik, onur, ve özgüveni üzerinde durdu. Kafalar, gönüller bağımsız olmadan, ülkenin ne iktisâdı, ne savunması, ne de dış siyaseti bağımsız olabilirdi. Atatürk “Türk Kimliğini” Türkçe ile tanımlamıştır. Onun için de Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’ndan sonraki temel dâvâsı Türkçe’yi, dolayısıyla Türk kültür ve kimliğini yabancı boyunduruklardan korumak, bunun için de eğitimi her düzeyde Türkçe ile yapmak, halkın yabancı dille, (yâni yabancı misyoner türü) eğitime özenmesini önleyecek tedbirler almak olmuştur. Bakınız Atatürk bu konularda neler diyor:

l “Türk demek Türkçe demektir; ne mutlu Türküm diyene.” (meğer meşhur sözün birinci kısmı da varmış ! ). l “Millî his ile dil arasındaki bağ çok kuvvetlidir. Dilin millî ve zengin olması, millî hissin gelişmesinde başlıca müessirdir. Türk dili, dillerin en zenginlerindendir, yeter ki bu dil şuurla işlensin. -Ülkelerini, yüksek istiklâlini korumasını bilen Türk milleti dilini de yabancı diller boyunduruğundan kurtarmalıdır.” [ve tabii korumalı] l “Kat’î olarak bilinmelidir ki Türk milletinin millî dili ve millî benliği bütün hayatında hâkim ve esas olacaktır.” [Elbette “bütün hayat”tan kasıt siyaset, hukuk, teknik, bilim, eğitim, sanat, tıp, kültür ve edebiyattır; hayatın her yüzü.] l “Batı dillerinden hiçbirinden aşağı olmamak üzere, onlardaki kavramları anlatacak keskinliği, açıklığı haiz Türk bilim dili terimleri tesbit edilecektir.” (Atatürk bizzat kendisi bu dâvâ uğruna çalıştı. Bugün askerlikte olsun, matematikte olsun kullandığımız birçok terimleri Türkçenin derinliklerinden çıkarıp bize armağan etmiştir. Altmış beş yıldır bu konuda çok ilerleme kaydedilmiş, her yeni bilimsel kavram tam Türkçesiyle ifâde edilebilir konuma gelinmişken ne hikmetse şimdi bazı odaklar bu gelişmeyi ve Türkçeyi hızla yoketmekle uğraşıyor.) l Daha 1924’te: “Millî eğitimin ne demek olduğunu bilmekte hiçbir tereddüt kalmamalıdır. Bir de millî eğitim esas olduktan sonra onun lisanını, usulünü, vasıtalarını da millî yapmak zarureti münakaşa edilemez.” l 1938’de, vefatından az önce: “Türlü bilimlere ait Türkçe terimler tesbit edilmiş, bu suretle dilimiz yabancı dillerin tesirinden kurtulma yolunda esaslı adımını atmıştır. Bu yıl okullarımızda tedrisatın Türkçe terimlerle yazılmış kitaplarla başlamış olmasını kültür hayatımız için mühim bir hâdise olarak kaydetmek isterim.” Ve nihayet Türk bilimci ve eğitimcisine şu vasiyeti: “Bakınız arkadaşlar, ben belki çok yaşamam. Fakat siz, ölene dek Türk gençliğini yetiştirecek ve Türkçe’nin bir kültür dili olarak gelişmeye devamı yolunda çalışacaksınız. Çünkü Türkiye ve Türklük, uygarlığa ancak bu yolla kavuşabilir.” ( Atatürk’ün sözlerinin kaynağı ve ilâve bilgiler için: Bkz. O. Sinanoğlu, “Atatürk ve Türk Bilim Dili”, Bilim ve Teknik , sayı 59, sff. 8-11, Ekim 1972). Görülüyor ki, Atatürkçülükle, yabancı dilden eğitim, hiristiyan misyoner okulu modeli demek olan “kolej” (veya benzeri “Anadolu lisesi”) yanlısı olmak kesinlikle bağdaşmaz. O halde Atatürkçülere bugün, her zamankinden çok, büyük bir görev düşüyor: Türkçe bir iki nesil sonra yokolmadan yabancı dille eğitime son verilmeli, onun yerini yabancı dil takviyeli Türkçe Fen liseleri veya Ülken (“süper”) liseler düzeni almalı. Türkçe bilim ve teknik yayınları (telif ve tercüme, dergi ve kitaplar) Devlet ve çeşitli kuruluşlarca teşvik edilmeli. Unutulmamalı ki, Türk Devleti’nin birinci görevi Türk adının, kimliğinin, onun için de Türkçe’nin ilelebet yaşamasını sağlamaktır. (Aydınlık, 02.02.02)
Go to the top of the page

+Quote Post
leo
mesaj Jul 10 2008, 10:50 AM
İleti #2

Guests

Türkçeye tecavüz edilmesinden hiç hoşlanmamakla beraber, -ecek -acak eklerini sikertenlere ultra kıl oluyorum.

+Quote Post
itssoizzy
mesaj Jul 10 2008, 11:01 AM
İleti #3

Izzy or isn't he?

Grup: Members
Nereden: madagascar
Üye No: 1,409

sevilmİcek kız değil

+Quote Post
onstagerecords
mesaj Jul 10 2008, 11:06 AM
İleti #4

Full Member

Grup: GOD
Nereden: out of this world
Üye No: 209

güzel yazı.
Teşekkürler bu hatırlatma için .Yıpranma hala devam ediyor.Her fırsatta bbu konuda birşeyler yapılması gerektiği vurgulanmalı.Bo konuyu foruma taşımış olmak, çorbada tuzumuzun olması açısından önemliydi bence.

+Quote Post
leo
mesaj Jul 10 2008, 11:16 AM
İleti #5

Guests

Milli bilincin ayakta kalabilmesi ve uyanık bulunması için dil ve tarih uğrunda çalışmaya mecburuz.
Türk milletinin milli dili ve milli benliği bütün hayatında egemen ve esas kalacaktır.
1933
"Türk demek, Türkçe demektir ! Ne mutlu Türk'üm diyene!"

Mustafa Kemal ATATÜRK

Ulu önderin Türkçe üzerine söylediği sözlere dikkat etmeliyiz ve etrafımızdaki insanları hatalarından dolayı uyarmalıyız(ne kadar alınsalar da) Türkçeye dikkat edilmeli ve internetin ülkemizin geleceğini karartmasına izin vermemeliyiz(dille gelecek ne alaka diyenler olabilir ama bir milleti ilk işgal edeceğiniz noktalardan birisi, dilini değiştirmektir ki bunun büyük bir çoğunluğunu dış mihraklar başarmış durumda biz de, w ile q ile edİcem'lerle savaşıyoruz kendi içimizde...)

+Quote Post
Solid Snake
mesaj Jul 10 2008, 12:54 PM
İleti #6

Full Member

Nereden: İstanbul
Üye No: 1,451

Evet.W,q vb. harfleri Türkçe'ye katan ahmaklar oldukça fazla.Bazen öylesine abartıyorlarki ne dediklerini anlamak mümkün olmuyor.Bir de 'iyi' ile 'ii' arasında çok mu fark var?Bir 'y' harfini yazmak ne kadar zor olabilir?

--------------------
I'm Tony Montana.You fuck with me,you're fuckin' with the best!!!

+Quote Post
Sadece Legadema
mesaj Jul 10 2008, 03:41 PM
İleti #7

Red-Diamond

Nereden: valinor
Üye No: 1,734

QUOTE(Solid Snake @ Jul 10 2008, 01:54 PM) *
Bir de 'iyi' ile 'ii' arasında çok mu fark var?Bir 'y' harfini yazmak ne kadar zor olabilir?

katılıyorum detective2.gif

ya birde gülmek için bir araya getirilien harfler topluğunada bi dur denmeli örnek/ zwehehehohazc :D

edit: gerçekten msn de böyle gülen birine şahit oldum

--------------------
home in the valley

+Quote Post
leo
mesaj Jul 10 2008, 04:40 PM
İleti #8

Guests

Milletin yazma tarzı yüzünden bir şey okumak gelmiyor içimden.

Gülüş olayı normal en azından abartı gülündüğünü belli etmekte :p

+Quote Post
Solid Snake
mesaj Jul 10 2008, 11:07 PM
İleti #9

Full Member

Evet.Belki de gerçekten öyle gülüyordur vatandaş. :P

--------------------

+Quote Post
MYWIFEMYLIFE
mesaj Jul 10 2008, 11:27 PM
İleti #10

elçonun ozası

Grup: Yönetici
Nereden: Mabed
Üye No: 12

Ben ii,yapıo,bayaa filan yazmayı çok seviom :D

Raat gelio.

--------------------
Elçoşkom sen benim herşeyimsin.

GNR-STONES-PISTOLS-LED ZEP-ALICE COOP-QUEEN-BLUE ÖYSTER CULT-DURAN DURAN-NEUROTIC OUTSIDERS-FAITH NO MORE-BODY COUNT-ELTON-BOWIE-SKID-RHCP-'DETH-'MENT-FEAR-BLACK FLAG-MISFITS-DIRE STRAITS-DEF LEP-GILBY-ZEKİ MÜREN-MÜZEYYEN SENAR-AHMET KAYA-SELİM ÖZTÜRK-BORA DURAN-ARAP ŞÜKRÜ-NESRİN SİPAHİ-ÜMİT BESEN,

ALPARSLAN HAN-CALVIN-LARRY RICHARD-LARRY BIRD-SIR CHARLES-HAKEEM-PETE WILLIAMS-MITCH SMITH-CAN SONAT-İBRAHİM KUTLUAY-COMEGYS-TURNER-MILIC-CONRAD-AYDIN "THE GOD" ÖRS-DAMIR-MİRSAD-ONAN-WILLIE THE KING-LEBRON JAMES-DIRK NOWITZKI-PELİN ÇELİK-ARSLAN EKŞİ-SEDA TOKATLIOĞLU-EDA ERDEM-SERAP YÜCESİR-CAPPIE-BİRSEL VARDARLI-NEVRİYE "ASLA YILMAZ,ASLA YIKILMAZ" YILMAZ, PENNY TAYLOR,

VEDAT MİLOR,DEXTER,LOST,FARSCAPE,BABYLON 5,SIMPSONS,SOUTH PARK,BATTLESTAR GALACTICA,

RULEZ.

+Quote Post
Solid Snake
mesaj Jul 12 2008, 12:01 AM
İleti #11

Full Member

İngilizce hastane isimleri falan.Yakında kebapçılar da ingilizce tabela asacaklar..:P

--------------------

+Quote Post
Izzy
mesaj Jul 12 2008, 11:37 AM
İleti #12

MAC Adventure

Nereden: Terra Nova
Üye No: 423

Eski Irc alışkanlıklarından kurtulmak zor :) Dilekçe falan yazmaya gelince kralını yazarız da, internette çok da kasmıyorum genelde.

Asıl mesele internette kullandığın dil değil. İstediğin zaman dile ne kadar hakim olabildiğin. Ne kadar okuduğun.

Dil en çok TV'de, radyoda, gazete ve dergilerde katlediliyor. Yoksa rahat olduğum gayrı ciddi ortamlarda istediğim gibi yazarım, kime ne :)

"Euheuehueh
op versene
ii. veriim
o iş ööle diil
zivzivzivzivziv"

Artık lisede olmadığımız ve eli sopalı edebiyat hocalarımız olmadığı için böyle.
"Ne diyon?" :)

--------------------

+Quote Post
Izzy
mesaj Jul 12 2008, 12:27 PM
İleti #13

MAC Adventure

Nereden: Terra Nova
Üye No: 423

QUOTE(horizon @ Jul 12 2008, 01:24 PM) *
sadece lisede, edebiyat derslerinde ve dilekçelerde mi düzgün kullanmalıyız dili? bazen öyle mesajlar geliyor ki bir kelimesini bile anlamıyorum.buna internet dili diyebilirsin ama bu dili gerçek hayatta da kullanan insanlar azınlıkta değil :)

Gerçek hayatta o dili kullanan (kullandığını sanan) insanlarla zaten benim esas sorunum. Kızılcık sopası yardımıyla konuşmayı öğretmek lazım kendilerine :)

--------------------

+Quote Post
Tarneldor
mesaj Jul 14 2008, 06:44 PM
İleti #14

Keep rockin'

Nereden: Detroit Rock city
Üye No: 415

Ben balkan göcmeniyim. Yunanistan, Arnavutluk, Yugoslavya... Karma bir Türküm. Bu yüzden atalarımdan gelen bir şivemiz var. Buna engel olamam. Ve bu kültürü de devam etmekte kararlıyım. Forumlarda dikkat etsem de arada gözden kacıyor. Cok net hatalar olmadıktan sonra uyarmazsanız sevinirim.

--------------------

+Quote Post
leo
mesaj Jul 14 2008, 06:49 PM
İleti #15

Guests

Göçmen olmak ''Ç'' ''Ş'' ''Ğ'' vb. Türkçe karakterleri arkaplana itmeye gerekmez, kendi ağzınla yazarsın(hatta ben karadenizliyim ve arada isteduğum şekilde yazayrum) ama bizim dikkat etmek istediğimiz nokta çok daha farklı, yazdığımızı sesli olarak okuduğumuzda birisine anlatabilecek seviyede olması gerek yoksa kimsenin kimseden ne bir çıkarı ne de bir maddi kazancı yok(belki bilmeyenler vardır burada söyleyeyim bu site üzerinden hiçkimse para kazanmıyor) o yüzden Türkiyeye ve Türkçeye sahip çıkılmasını özenle rica ediyor hepinize saygılarımı iletiyorum.

14.07.08 evren Ateş.

+Quote Post
Reply to this topicStart new topic
1 kullanıcı bu başlığı okuyor [1 Misafir ve 0 Gizli Kullanıcı]
0 Üye:

- Basit Görünüm Tarih: 20th May 2012 - 03:12 AM
GNRTurkey.net / Guns N' Roses Turkey